Od prakse do zaposlenja u Vipu

Tue, 11/26/2013 - 14:39 -- admin

U početku sam se puno premišljala – “Ma ne treba njima kadar kao ja”, “Šta ja znam o mreži i telekomunikacijama, verovatno tu treba mnogo više znanja”, “Tu prolaze samo studenti sa ETF-a”… Porazgovaram sa nekim kolegama, pročitam sve sadržaje sajta Budi Vip student i polako promenim mišljenje. “Uh, ima ovde studenata sa svih fakulteta”, “Postoji prostor za svaku struku”… Odlično! Odlučim da se prijavim. Jedan krug selekcije, drugi krug selekcije i naravno finalni vikend u Vrdniku, nezaboravna iskustva, puno informacija, dosta novih poznanstava i iznad svega lepo druženje. Onda sledi nekoliko dana čekanja na rezultate selekcije. Sedim na sastanku studentske organizacije i zvoni telefon, stigao je mail i ja ne smem da ga otvorim. Skupim hrabrost i otvoram mail: “Veliko nam je zadovoljstvo da Vas obavestimo da ste izabrani za Vip studenta generacije 2012/13 …” Dalje ne čitam, presrećna, a na sastanku sam i ne mogu da se radujem onako kako bih zaista želela. pokazujem drugu mail i on počne da viče i da mi čestita i tu prekidamo sastanak… :)

Nisam mogla da dočekam taj 01.07. Dolazim ujutru i vidim sva ta poznata, nasmejana lica željna da sve počne. Skupili smo se i održali prvi zvanični zajednički sastanak ☺ Nakon toga krećemo po lavirintu zvanom Vip headquarter. Od 19 ljudi, ja ostajem poslednja za raspoređivanje po sektorima, dakle obišla sam prvo sve kolege i potpuno zaboravila putanju kretanja. Šalili smo se da bi trebalo napraviti aplikaciju za kretanje kroz zgradu za buduće generacije Vip studenata.

Dolazim do svog sektora – Terminali i dodatna oprema, već prilično zbunjena hodnicima, mostovima, zgradama, ulazim u kancelariju i upoznajem pet nasmejanih osoba sa kojima sam provela dva nezaboravna meseca. Čuje se muzika sa jednog od računara, sve je tako opušteno, a opet radno. U prvom momentu sam pomislila da je ta atmosfera samo danas, da bi me malo opustili jer sam tek došla, ali nastavilo se iz dana u dan ☺ Opuštenost, osmesi, šala i rad u savršenoj kombinaciji.
        
Najveće impresije ostavio je osećaj da studenti nisu tu da bi radili poslove koje niko neće i koji su dosadni ili da nemaju koga da pitaju za pomoć ili objašnjenje. Sve je potpuno drugačije, sa svih strana dobijala sam informacije, od mentorke najviše, ali i od ostalih kolega iz sektora. Svako je bio voljan da pomogne i da me uputi u procedure i posao. Mentorka je tu za sve, ponekad samoj sebi delujem previse naporno sa tolikim pitanjima, ali ona uvek ima vremena da mi posveti pažnju i odgovori na svako pitanje.
Dva meseca kasnije, sedim i pišem ovaj tekst, nisam baš svesna da se sve završava, verujem da će mi tek biti žao. Taman sam lepo naučila gde se koji sektor nalazi, gde su sale za sastanke i gde se u kuhinjici nalazi nes kafa ☺ a već moram da napustim sve ovo. Kolege pominju da imamo još par dana prakse, ali ja izbegavam da razmišljam o tome, zaista ne želim da se završi.
        
Srela sam divne, mlade, uspešne i pametne ljude, upoznala procedure i način rada u velikoj kompaniji, dobila priliku da budem deo nje i sve što mogu da zaključim je da manjak samopouzdanja koji sam osetila na početku kada sam se premišljala da li da se prijavim, više nikada sebi neću dozvoliti. Zbog tog manjka samopouzdanja mogla sam da propustim odličnu priliku, a to sebi više neću dozvoliti ☺

Dodatak:
Dva meseca nakon završetka prakse, sedim u kancelariji do one gde sam imala praksu i pišem nastavak ovog teksta. Da, zaposlila sam se u Vipu. ☺ Moja pozitivna iskustva sa prakse na projektu Budi Vip student vukla su me korak dalje. Ukazala se otvorena pozicija u Sektoru rezidencijalnog marketinga i ja sam odlučila da se prijavim. Na podršci i savetima sam neizmerno zahvalna svojoj mentorki sa prakse, jer je selekcija za ovu poziciju počela krajem avgusta kada sam ja bila na praksi. Mnogo je jednostavnije prolaziti kroz proces selekcije kada vam je poznato okruženje i kada znate bar malo kako kompanije funkcioniše. Sve je počelo kao mogućnost da odem na dvomesečnu praksu, a završilo se zaposlenjem u telekomunikacionoj kompaniji, okružena mladim i proaktivnim ljudima .

Danas, kad god me neko pita za projekat Budi Vip student, spremna sam da podelim sva svoja iskustva i dam gomilu saveta, kako bih prednost prakse u Vipu prenela na što više studenata, zato i pišem ovaj post. Želim da što više vas zna koje sve mogućnosti vam pruža ovakva praksa i kakva pozitivna iskustva ja nosim iz ovog projekta. Ne oklevajte da se prijavite jer sami sebi gradite put kojim ćete ići. ☺ Puno sreće!  
 

Marija Marković
Fakultet organizacionih nauka u Beogradu
Products and Services
2012/2013

Zvanična podrška

Medijski partneri

Partneri

Studentske organizacije