Praksa - Niz šokova sa happy endom

Thu, 11/21/2013 - 15:38 -- admin

Prvi šok je svakako od 9 do 5. Za mene koji nisam imao prilike da budem u velikoj firmi to je bilo prilično veliki šok.Od 9 do 5 je mnogo vremena. MNOGO. Duže od većine predavanja na fakultetu, duže od prosečnog izlaska (dobro ima i onih jutarnjih ;) ).

Za to vreme ste tu na radnom mestu. Niko vam neće zameriti ako odete ranije, ali niko ne ide. Niko ne ide dok se ne završi posao za taj dan. Međutim, od 9 do 5 ne znači da toliko vremena morate provesti za stolom ispred računara i slično. Tu su pauze, tu je ručak, tu je druženje koje svakako ulepšava svaki dan. Nakon što sam krenuo "pravilno" da delim radno vreme, radni dan je postao mnogo zabavniji.

Drugi šok: hostel
Biti smešten u hostelu sa ljudima koji su na "istom ili sličnom" mestu u životu je odlična stvar. Nikada nije dosadno i potpuno je drugačije od tipičnog leta koje mi se dešavalo prošlih nekoliko godina (ono leto koje deliš na odbrojavanje dana do odlaska na more i kada se vratiš sa mora brojiš koliko do prvog septembarskog ispita...). U hostelu se okupljamo svi i uvek je zabava. Često kažemo da je osećaj kao da smo na ekskurziji. Naravno posle radnog dana niste puni energije da skačete celu noć, ali nije da se nije dešavalo. :)

Treći šok : veličina zgrade! Prve dve nedelje mi se redovno dešavalo da se izgubim, krenem u pogrešni deo zgrade. Polako sam naučio osnove: kako do kuhinje, kako do CS-a, kako do Dese. Sada mi zgrada ne igleda više toliko zamršeno. Čak bih rekao da ima neke logike u tome kako je sve postavljeno. Neke logike… Četvrti šok: ljudi! Mladi, energični i zabavni. Takvi su oko naše kancelarije. Atmosfera je krajnje prijatna, opuštena, radi se, ali to ne znači da je mrtva tišina. Svako je spreman da ti posveti vremena koliko ti želiš (naravno dogovorimo se kada). Bez problema saznaš ko su ljudi, kakvi su, šta rade, šta ih nervira. Osetiš se kao deo tima. Lepa je ona priča o korporativnom duhu, sloganima, motoima i pesmicama, ali tek ovde se ti osetiš kao deo tima. I to je zaista dobar osećaj.

Nakon kraćeg vremena privikavanja, poslati smo na teren. Odmah da kažem da nisam fan terenskog rada, ali jako mnogo možete videti o poslovanju i poslu uopšte na terenu, po Vip šopovima. Zatim su krenuli i prvi zadaci, smislite rešenje za ovo, prezentujete tada i tada, ako treba pomoć pitajte. Krajnje fer pristup, gde nema puno zamerki. Posle četiri nedelje mogu da kažem da sam sagledao širinu posla koji radi moj sektor, koliko problema rešavaju dnevno, što je u suštini nešto i najzabavnije. Interesantno je biti sa ove strane. Svi imamo telefone, ali ja nikada nisam razmišljao koliko ljudi i na kojim sve poslovima je zaslužno za to što ja mogu bez problema da zovem i da se porukam.

Za sada, odlično iskustvo. Naravno, uvek je bila tu alternativa da nisam aplicirao i da imam celo leto da čekam odlazak na more i da spremam ispite. Faliće mi more ove godine i možda ću kraće spavati zbog noćnog učenja za preostale ispite, ali ovo iskustvo - gde zaista imaš neku ozbiljnu praksu a ne samo onaj pečat - vredi.

Jovan Muškinja
Fakultet tehničkih nauka - Novi Sad
Sales Department
2010/2011

Zvanična podrška

Medijski partneri

Partneri

Studentske organizacije