Mladi kreiraju budućnost telekomunikacija u Srbiji

Wed, 11/20/2013 - 15:12 -- admin
14.08.2013.

Stefan Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije, posetio je studente koji se nalaze na stručnom usavršavanju u kompaniji Vip mobile, u okviru projekta korporativne odgovornosti „Budi Vip student“. Tokom posete, organizovana je i panel diskusija o aktuelnim trendovima na tržištu telekomunikacija u Srbiji i ulozi mladih stručnjaka u razvoju ove perspektivne oblasti.

Pobednici ovogodišnjeg konkursa „Budi Vip student“ su tokom diskusije dali brojne predloge za unapređenje domaćeg tržišta informaciono komunikacionih tehnologija i izneli mišljenje o sistemu obrazovanja i mogućnostima za stručno usavršavanje u ovoj oblasti.

Državni sekretar Stefan Lazarević ukazao je da država Srbija prepoznaje značaj IT sektora i mobilnih komunikacija za ukupan razvoj nacionalne privrede i da se kroz različite inicijative nastoji da unapredi infrastruktura, naročito dostupnost širokopojasnog interneta. On je ukazao i na značaj usporavanja odlaska mladih stručnjaka u inostranstvo i podsticanja povratka onih čije je međunarodno iskustvo dragoceno u privlačenju novih investicija u ovoj industriji.

„Mi smo već nekim svetskim gigantima predstavili plan razvoja elektronske uprave u našoj državi i naše potencijale za ulaganje u IT sektor i telekomunikacije. Postojanje visokoobrazovanih stručnjaka odgovarajućih profila je naša komparativna prednost u komunikaciji sa stranim investitorima. Vlada shvata značaj ulaganja u obrazovanje i mi radimo na tome da stručni kadrovi iz oblasti elektrotehnike i informacionih tehnologija ne postanu deficitarni, ali i da obezbedimo efikasno i racionalno upravljanje informaciono-komunikacionom infrastrukturom“, rekao je Stefan Lazarević, državni sekretar za telekomunikacije.

Dejan Kastelic, direktor/CTO kompanije Vip mobile istakao je da ova kompanija već šest godina uspešno realizuje letnju praksu najboljih 20 studenata sa državnih univerziteta. „ Projekat „Budi Vip student“ kao jedan od osnovnih ciljeva ima selekciju i razvoj budućih stručnjaka za telekomunikacije u Srbiji. To što je u prjektu do sada učestvovalo više od 900 akademaca potvrđuje da su telekomunikacije jedna od najatraktivnijih grana privrede, pred kojom je ekspanzija. Veoma smo ponosni što ovi mladi ljudi ističu da im je dvomesečni boravak u našoj kompaniji izuzetno koristan i što su spremni da, kao i njihove kolege iz prethodnih generacija, svoja prva radna iskustva stiču u Vipu.“

Projekat korporativne društvene odgovornosti „Budi Vip student“, uspešno se realizuje od 2007. godine pružajući mogućnost vrednim i telentovanim mladim ljudima da se stručno usavršavaju u uspešnoj međunarodnoj kompaniji, suoče sa poslovnim izazovima i da steknu praktično znanje. Pored plaćene letnje prakse u kompaniji Vip mobile, pobednici ovogodišnjeg „Budi Vip student“ konkursa nagrađeni su notebook računarima i smart telefonima najnovije generacije iz Vipove ponude, kao i pohađanjem tri edukativna seminara iz oblasti poslovnih veština.

Zvanična podrška

Medijski partneri

Partneri

Studentske organizacije